Bredband

 Fiber i Täljö.

Att ansluta till fibernätet kostar  26.700:-
Det är hos Telia Du beställer anslutningen.

I öppna fibernät så skiljer man på nätägare och tjänsteleverantörer. Nätägaren är den part som bygger, underhåller och äger de kablar som dras fram.
Telia är inte nätägare i detta fallet som man kanske kan tro utan det är Skanova. Skanova är ett dotterbolag till Telia som äger all infrastruktur för telefoni och fiber i hela Sverige. Det finns också ett antal mindre nätägare på marknaden men fördelen med att Skanova bygger ut nätet till oss är att de inte försvinner från marknaden lika lätt som ett mindre privat företag/nätägare kan göra. Man kan säga att Skanova är en fortsättning på televerket som hade monopol på telenätet fram tills början av 90-talet.

För att  beställa tjänster för Ditt”fiberuttag” finns ett antal tjänsteleverantörer som Du kan välja fritt ifrån. Vilka dessa är kan Du läsa om på www.oppenfiber.se.

Tjänsteleverantören är den part som levererar tjänster i nätet, t ex Tele2, Banhof,  Bredbandsbolaget,  Alltele , Bredband 2 samt Telia.

Hur kopplar jag in mig

Nu kan ni med en dator och nätverkskabel koppla in er direkt till mediaomvandlaren och Wan kontakten, starta
en browser (ie. Internet Explorer, Mozilla, Google Crome etc.) så kommer ni fram till en portal där ni kan välja leverantör samt beställa tjänster.